Q/A

2015-01-30 /  15:06:00
Vad ska du göra i sommar?
Det jag har planerat just nu är att jag vill resa. I början på sommaren ska jag ta en veckas semester för att åka till Kroatien som är bokat och klart, sedan jobba och sedan ta någon mer semestervecka i slutet på sommaren. Jag och pojkvännen kanske vill till Barcelona men det återstår att se om det blir av. Just det, ska se One Direction på Ullevi med!!
 
Vad använder du för kamera?
Canon EOS 6D. Min fina nya kamera som jag köpte i början på januari (och tyvärr inte hunnit använda så mycket alls).. Men med det lilla jag har testat så är jag supernöjd. Fullformat är helt underbart!
 
Vilket objektiv skulle du rekommendera till Canon?
Jag har två stycken objektiv till min kamera som jag varierar mellan och som jag är nöjd med! Det är: Canon EF 50mm f/1.4 USM och Canon EF 28-70mm f/2.8L USM. Med dom två objektiven känner i alla fall jag mig komplett till just den typen av fotografering som jag använder min kamera till. Två stycken perfekta standardobjektiv. Så det är dom två jag kan rekommendera utifrån egen erfarenhet.
 
Har ni köpt eller hyr ni eran lägenhet?
Vi har en hyresrätt som vi trivs superbra i. Drömmer dock om att någon gång köpa en bostadsrätt, men det är inte lätt med priserna som är idag och att spara ihop till den där kontantinsatsen.
 
Hur gammal var du när du flyttade ut?
19 och ett halvt år, det var nästan prick ett år efter studenten.
 
Ekonomitips angående att flytta ihop med sin kille? Hur ska man tänka med räkningar osv när man inte tjänar ungefär lika mycket? (Ex jag pluggar utan lån och har endast extrajobb och han har heltidsjobb)
När jag och min pojkvän skulle flytta ihop kom det väldigt plötsligt, vi hade inte direkt planerat det när vi fick ett erbjudande om lägenhet. Jag hade inte sparat något och hade inte den bästa lönen (arbetade som servitris) men på något sätt löste vi det ändå. Prata om det innan om hur allt ska gå ihop! Min pojkvän hade ett fast jobb och var väldigt snäll och betalade lite extra på hyran när det var krisigt för mig någon månad. Sedan är jag en sån person som vill klara mig själv, så jag levde hellre med lite mindre pengar så jag kunde göra rätt för mig och betala hälften av hyran. Dock ska man inte vara rädd för att be om hjälp, speciellt inte till sin partner.
 
Vad kostade din guldiga Marc Jacobs klocka och var köpte du den?
Jag fick den av min pojkvän i födelsedagspresent så jag vet tyvärr inte vart den är köpt, men priset är runt 2000kr. Ett tips: modellen heter MBM3243, så googla och kolla på prisjakt efter affär och bästa pris. Jag är så nöjd med den!
 
 
Vad jobbar du med?
I lite mer än ett år har jag jobbat inom vården, på hemtjänsten, och jag trivs så himla bra! Jag lämnade servitrisjobbet då jag kände att jag hade slitit klart för ett arbete jag inte fick någon cred för från chef eller kollegor, dålig lön, dåliga arbetsförhållanden och oseriöst. Dock var det en bra erfarenhet och ett bra första jobb efter studenten då jag träffade mycket människor och fick jobba med service vilket gjorde att jag växte otroligt mycket. Men en dag fick jag nog. Jag sökte mig då till vården och jag trodde aldrig att jag skulle trivas så mycket som jag gör. Detta har även lett till att jag har valt att plugga vidare nu.
 
Vad pluggar du till?
I början på det här året började jag en undersköterskeutbildning. Det känns som en bra grund. Tankarna har även gått mot sjuksköterska, men jag känner mig inte riktigt där än.
 
Pluggar du på distans? Annars kan det väl inte gå ihop med skola och jobb, om du inte jobbar natt?
Jag nämnde att jag har en 70% tjänst på jobbet och samtidigt pluggar 100% i ett inlägg, och det låter inte som att det går ihop med det gör det faktiskt (fast ibland är det knappt). Vi har bara lektioner/föreläsningar tre dagar i veckan vilket gör att det är mycket eget ansvar och mycket hemmaplugg. Så dom dagarna mitt schema på jobbet krockar med skolan byter jag bara jobbpass till kvällen. Det är inte så lätt att plugga och jobba samtidigt då jag ofta åker till skolan vid 08.30 på morgonen och sedan är hemma vid 22.00 efter jobb, det tar mycket på krafterna. Anledningen till varför jag gör så här är för att jag inte vill ge upp min tjänst på jobbet och samtidigt inte behöva ta något studielån. Det kommer bli en tuff tid, men jag ska klara det och det kommer nog kännas värt det när jag är färdigutbildad sen.
 
Har du tänkt på ifall det blir för mycket plugg och du inte klarar av att jobba så mycket på samma gång, vad gör du då?
Jag har tänkt på det massvis med tanke på att jag inte visste hur det skulle funka nu när jag började utbildningen, men nu har jag provat på i snart fem veckor och det har hittills gått riktigt bra. Och skulle det nu inte fortsätta göra det, så kan jag ju alltid ta studielån. Det är skönt att man har den möjligheten! Jag skulle även kunna gå ner i tjänst på jobbet och arbeta mindre procent.
 
Tips på att hitta de bästa resorna till bäst pris?
Jag har bokat genom travellink.se det sista och har hittat riktigt bra resor där till bra pris! Bokade till exempel Dubai-resan genom den sidan.
 
Har du några tips om man ska åka till Berlin?
Vi gjorde ju en roadtrip dit i somras och det blev en väldigt snabb visit på två dagar, men vi hann med en del ändå! Gjorde ett inlägg om allting som vi hittade på som du kan läsa om här. Bra tips tycker jag om man bara ska vara där en kort tid.
 
Vilken ras är din dröm vovve?
Golden retriever kommer nog alltid stå som nummer ett på listan.
 
Får du ofta mail om samarbeten?
Det är till och från, ibland får man massvis och ibland inga alls. Jag har dock ständig mailkontakt med företag jag samarbetar med just nu och ser till att både jag och dom blir nöjda och att det inte blir några missförstånd. Jag skulle aldrig hoppa på ett samarbete som jag inte skulle kunna stå för eller som inte känns rätt. Dessutom är bloggen bara min hobby och det gör att jag inte vill ta på mig för mycket utan hålla det på en lagom nivå.
 
Tränar du fortfarande på gym?
Jag gör inte det längre då jag inte har tid för det (visst, vill man träna gör man tid för det) men framför allt känner jag inget behov av det just nu. Jag får så himla mycket vardagsmotion genom att promenera till ställen och även på jobbet där man är aktiv och rör på sig hela tiden.
 
Jag undrar vilken av alla resor du har gjort som har varit den bästa/lite extra speciell?
Åh det var svårt att välja.. Men den första som dyker upp i tankarna är nog Paris-resan.
 
 
Kommer du lägga ut mer kläder osv på din bloppis?
Jag funderade på det för ett tag sen för nu var det faktiskt väldigt längesen, men jag hade inte tid och ork då så min lillasyster fick en stor kasse med kläder istället. Dock behövs nog garderoben rensas snart igen, då kanske jag kan fixa något?
 
Jag undrar hur mycket det kostade att köpa din trianglbikini? Hur mycket fick du betala i tull osv?
Jag blev sponsrad av Triangl och fick bikinin som gåva. Dock fick jag betala tullen som kom på en räkning någon dag efter som låg på 180kr ungefär. Det var även någon som frågade vilken storlek jag hade och om bikinin är bekväm. Storlek M på överdel och storlek S på underdel. Och ja, den är bekväm! Älskar materialet på den.
 
Varför slutade du göra videos?
Det bara rann ut i sanden tyvärr vilket jag kan tycka är lite tråkigt. Just nu finns det ju så himla många bra vloggare på youtube som sköter hand om det där lite bättre än mig och det har gjorts så stora framsteg i den världen sedan jag slutade göra videos. Men jag kanske kan göra någon liten videohälsning till er snart i alla fall?
 
Skulle du välja att åka tillbaka i tiden till 1950 eller till framtiden 2050?
Jag skulle välja 1950-talet! Förhoppningsvis får jag uppleva år 2050 själv ;)
 
Vad gick du för utbildning på gymnasiet? Vad tyckte du om den?
Jag gick medieprogrammet och trivdes superbra. Tyvärr är det renodlade medieprogrammet borta nu (jag var den nästsista årskullen), det försvann när den nya gymnasieskolan infördes. Har för mig att nu får man söka samhäll eller estet och sedan välja inriktning mot media. Även om jag inte arbetar inom media nu så ångrar jag absolut inte att jag gick det programmet. Jag har aldrig direkt haft tanken heller på att jobba inom det området utan jag ville bara ha tre roliga gymnasieår där jag fick ägna mig åt några av mina största hobbys.
 
Vilken/vilka är din favoritapp?
Twitter, Instagram och Snapchat. Även Afterlight som är den bästa redigeringsappen enligt mig!
 
Jag tar snart studenten och vet inte alls vad jag vill göra. Hur tänkte eller kände du vid studenten om allt som hade med framtiden att göra?
Jag kommer nästan ihåg det här precis som det var igår, jag hade verkligen ingen aning vad jag ville syssla med. Så här gick det för mig till slut: samma sommar som jag tog studenten hade jag inte fixat något jobb, så den sommaren var jag bara ledig. Jag minns att jag fick tillbaka mina skattepengar i juni och levde på dom. När sommaren sedan började gå mot sitt slut insåg jag att jag behövde ju pengar och ett jobb. Min kompis fixade in mig som servitris på en restaurang och då fick jag se hur skönt det var att tjäna egna pengar och få in en fot i arbetslivet. Även om det inte var mycket i lön som det handlade om var det alltid något. Sedan fick vägen ta mig vart den ville och här står jag nu och har valt en helt annan riktning och ska utbilda mig vidare.
 
Har för mig att din sambo är utländsk, har det varit några kulturkrockar eller går det bra?
Ja det stämmer, han är kosovoalban i rötterna och är född i Sverige. Det har aldrig blivit några negativa kulturkrockar, det har bara varit roligt att komma in i en familj som har andra lite traditioner och det tycker han också. Han har till exempel aldrig firat jul innan och jag har aldrig varit med och firat högtider efter ramadan. I det stora hela är det ingen skillnad annars, jag är som en i familjen i hans familj och han är som en i min vilket är skönt.
 
Du gör så många roliga saker så ofta, t.ex. massa resor, konserter, weekend på hotell, osv. Och köper nya grejer ganska ofta, som kameror, inredning, kläder. Hur, HUR har du råd??
Det beror helt enkelt på vad man vill lägga sina pengar på och det är detta jag vill göra just nu. Jag jobbar ju dessutom = får lön = kan göra roliga saker för pengarna. När lönen kommer betalar jag först för alla fasta avgifter: 500kr för mobil, ungefär 4200kr för hyra, tv-abonnemang och el (det är min halva som jag betalar, skönt när man är två så man kan dela på det) och sedan lägger vi över 1750kr var till ett matkort som vi handlar mat för varje månad. Efter det kan jag se hur mycket pengar jag har kvar att leva på. Jag lägger då alltid undan mellan ca 1000-3000kr varje månad på sparkontot som jag sedan kan spendera på resor och om något oväntat skulle dyka upp. Sedan behåller jag litegrann på mitt vanliga bankkonto, så lever jag efter dom pengarna den månaden. Har jag lite mindre en månad så anpassar jag mig efter det och har jag lite mer en månad anpassar jag mig efter det. Jag får ingen superlön då jag inte jobbar heltid, jobbar inom vården (vi förtjänar egentligen mer lön, visst?) och inte är utbildad än men jag känner att jag klarar mig bra och det är huvudsaken. Jag kan hitta på roliga saker, har tak över huvudet, mat på bordet och kan unna mig saker som inredning och kläder. Planering och sparande av pengarna är mina knep.
 
Vilka är dina bästa senaste köp?
Min kamera och en taklampa som jag väntar på att få hem som ska sitta över köksbordet. Kommer nog bli så fint!!
 
Vad gillar du att fotografera mest?
Mat och inredning är kul att fota! Dessutom älskar jag att bara ge mig ut med kameran, stativet, fjärrutlösaren och fota vad jag känner för där och då, speciellt i motljus, mmm.... När jag åker iväg på resor går även kameran på högvarv. Då trivs jag.
 
 
Det var allt för den här gången. Tack för alla bra frågor! Känner mig så glad som har er som läser och följer min blogg och jag hoppas att ni är nöjda med svaren. Jag har faktiskt svarat på en del personliga och privata frågor vad gäller jobb, plugg och ekonomi som jag annars vill hålla rätt privat. Men jag känner just nu att jag har kommit till en punkt där mina mest trogna läsare som följt bloggen genom alla år är dom som går in här varje dag, så jag kände att jag ville lämna ärliga svar. Det har jag alltid gjort, men kanske inte så ingående som jag gjort den här gången. Jag hoppas att ni uppskattar det och kanske fick lite tips och en inblick i mitt liv. Och glöm inte att jag känner mig också vilsen många gånger, men man får faktiskt det, man är ju bara människa.


Hej! Jag heter Isabella, född 1993 och bor i Göteborg. Jag älskar att fotografera med min Canon EOS 6D, ständigt leta efter nya resmål för att upptäcka världen, inreda vår lilla lägenhet på 41 kvadrat, shoppa och gå på konserter. Om dagarna arbetar jag inom akutsjukvården som undersköterska i hopp om att göra någon skillnad. Välkomna hit!

kontakt: tinkerbella.blogg@hotmail.com

+ Instagram
+ Bloglovin'
+ TRANSLATE?